8 WEBDESIGN TRENDS 2015 – EEN AANRADER!

8 WEBDESIGN TRENDS 2015 – EEN AANRADER!

Webdesign veranderd continue, webdesign evolueert en wordt steeds geavanceerder. Elk jaar zijn er weer nieuwe trends, terwijl veel trends nog steeds geldig zijn van het jaar daarvoor, zijn er ook toevoegingen en trends die niet meer gelden.

 

In deze blogpost bespreken we de 8 belangrijkste webdesign trends voor het jaar 2015. En aan het einde van het deze blog post maken we een kleine voorspelling voor de jaren 2016 en 2017.

 

Als in 2015 uw website niet goed wordt weergegeven op mobiele apparaten, de foto’s op uw website wazig zijn op hoge resolutie retina schermen of uw bedrijf niet actief is op sociale media dan is uw website en online strategie verouderd. Het is van essentieel belang voor bedrijven die hun marketing serieus nemen om met website designers te werken die up to date zijn met de laatste trends.

 

1) Responsive webdesign als standaard

De populariteit van mobiele apparaten is de afgelopen jaren flink toegenomen, volgens een rapport van comScore is in 2014 het ‘tipping point’ bereikt, er zijn er nu meer gebruikers op een mobiel apparaat ten opzichte van desktop. Om het gebruik van onze websites en applicaties te optimaliseren voor mobiel gebruik ontwerpen we met een techniek genaamd responsive design. Responsive webdesign is een techniek van ontwerpen en ontwikkelen van een website of applicatie zodat de website of applicatie perfect functioneel en zichtbaar is op ieder apparaat, zoals een desktop computer, laptop, tablet en smartphone. Bovendien zijn de nieuwste schermen van Apple gemaakt met retina, dat wil zeggen dat de resolutie ook wel pixel dichtheid genoemd, twee keer zo hoog is als op een normaal scherm.

Responsive-webdesign-eBusiness-Consultants

Een voorbeeld van een responsive website is de eBusiness Consultants website. Omdat meer mensen een website of applicatie op een mobiel apparaat bekijken wordt responsive webdesign een standaard.

 

2) Lange webpagina’s

De laatste jaren is er een shift te zien van websites bestaande uit meerdere webpagina’s naar websites bestaande uit één enkele lange webpagina. De reden waarom er steeds meer wordt gekozen voor een enkele webpagina is dat mensen vaker een mobiel apparaat gebruiken om een website te bekijken.

 

Als er sprake is van slechts één webpagina kan de gebruiker eenvoudig door alle content scrollen, zonder iedere keer te hoeven klikken op een interne link en te worden genavigeerd van de ene pagina naar de volgende.

 

Een belangrijke rol voor de webdesigner is om de webpagina overzichtelijk te houden en de structuur en het menu zo aan te passen zodat de website makkelijk te navigeren is. Een voorbeeld van een lange webpagina met een scroll menu is de home pagina van de eBusiness Consultants website. Een voorbeeld van een one page website is de website onworpen door Neverbland in the United Kingdom. De one page website is ontworpen in opdracht van het bedrijf Savse Smoothies en heeft een award gewonnen voor beste one page website.

Savse-Smoothies--one-page-website-awwward

 3) Minimalistisch webdesign

Bij minimalistisch webdesign denken de webdesigners goed na over de doelen en de functionaliteit van de website. Ontwerpen worden gemaakt op basis van deze doelen en functionaliteiten.
Bijvoorbeeld wanneer het hoofddoel van een website is om producten te verkopen, dan wordt de gehele website ontworpen met dat doel in gedachten. Elementen die niet essentieel zijn worden weggelaten. Hierdoor is de website helder en gebruiksvriendelijk. Een voorbeeld is de Helbak website uit Denemarken.

minimalistisch-webdesign

 

4) Flat webdesign

Een andere trend die gepaard gaat met responsive webdesign is flat webdesign. In flat design zijn gradiënten en texturen weggelaten uit de elementen van een website, bijvoorbeeld de schaduw rondom afbeeldingen, kleur nueances en schaduwen rondom icons. Flat design wordt veelal toegepast bij logo’s en icons. Flat designs is makkelijk te beheren, laadt snel en is perfect voor responsive webdesign en weergave op retina schermen. Een voorbeeld van flat design is onderstaande Hell’o Baby website.

flat-webdesign

 

5) Parallax effecten

Parallax scrolling houdt in dat een achtergrond afbeelding in een trager tempo dan de voorgrond beweegt. Dit geeft een speciaal effect wanneer u naar beneden scrolt op een een webpagina. Het geeft een moderne uitstraling aan uw website. Een voorbeeld hiervan is de social media banner op de eBusiness Consultants website.

 

6) Custom fotografie en video

De beste methode om een website zo menselijk en echt mogelijk te maken is het gebruiken van custom foto’s en video’s. Wij kunnen u helpen met professionele foto’s en video van uw bedrijf en producten of diensten. De foto’s worden gebruikt op uw website en een bijkomend voordeel is dat u de foto’s ook kan gebruiken voor andere promotie, bijvoorbeeld op sociale media of brochures en visitekaartjes. Video op YouTube of Vimeo heeft tevens ook het voordeel dat uw meer website bezoekers kunt verwachten. Zoekmachines geven websites met video een voordeel over websites zonder video. Voordeel van custom fotografie en video is dat de foto’s en video aansluiten bij de look en feel en huisstijl van het bedrijf. De volgende website van Sassi Hoford met custom foto’s heeft een award gewonen.

custom-foto

 

7) SVG vectors in plaats van JPG of PNG bestanden

SVG zijn schaalbare vector afbeeldingen, dat betekent dat ze niet onscherp worden of vervagen als ze op een retina scherm worden bekeken. SVG’s bestanden zijn goed voor toepassing in responsive websites omdat ze automatisch in grootte veranderen en helder en scherp zijn op ieder apparaat. Bovendien zijn SVG’s kleine bestanden waardoor ze snel laden. Bijvoorbeeld het eBusiness Consultants logo op de website is een SVG bestand.

8) Meer aandacht voor website snelheid

Website snelheid is belangrijker geworden omdat meer gebruikers een website bekijken op een mobiel apparaat. Vaak hebben deze mobiele apparaten beperkte internet snelheid.
Ook de trends van minimalistisch design, flat design en het gebruik van svg’s komen voort uit het streven naar een snelle laadtijd van een webpagina. Als het laden van een webpagina te lang duurt
klikken veel gebruikers weg en dat is natuurlijk zonde. Bent u benieuwd hoe snel uw website is? Gebruik de Google pagespeed test om te zien hoe snel uw website is. Bovendien zal in de uitslag ook worden uitgelegd hoe u de snelheid van uw website kunt verbeteren.

Als we naar de jaren 2016 en 2017 kijken verwachten we dat de trend van minimalistisch webdesign verder evolueert. Functionaliteit, navigatie en gebruikersgemak zal de hoogste prioriteit krijgen. Geen ingewikkelde web elementen, maar een website precies ontworpen met het doel voor ogen bijvoorbeeld omzet verhogen, het verzamelen van e-mailadressen of het verkrijgen van interesse van de gebruiker. Websites worden steeds persoonlijker, gericht op de mens, met meer custom fotografie en video.

Bent u geïnteresseerd in een moderne website? Aarzel niet om contact met eBusiness Consultants op te nemen en vertel ons welke elementen u zou willen hebben geïntegreerd in uw website!

eBusiness-Consultants-logo

Reageer op deze blog post